passlabsbanner
A-Luokaa jo 30 vuotta

Nelson Pass ei ole kuka tahansa laitesuunnittelija. Hän on globaalin diy-yhteisön korkealle arvostama vahvistinasiantuntija, jonka C.V.:stä löytyy maailmanluokan vahvistimien lisäksi liuta teknisiä artikkeleita sekä useita vahvistinkytkentöihin ja kaiuttimiin liittyviä patentteja.

Näytä tuotteet / Vieraile sivustolla

Pass Labsin Historia

Ennen vahvistinvalmistajaksi ryhtymistään Pass suunnitteli vahvistimia mm. Adcomille (GFA-555mkII) sekä erityisesti perustamalleen Threshold Electronicsille (1974-1997). Thresholdin Stasis- vahvistimet ennakoivat vahvasti, minkälaisia vahvistimia Pass ryhtyisi myöhemmin valmistamaan. Statis-vahvistimissa molemmat päätetransistorit pakotettiin toimimaan a-luokassa, vaikka jatkuva biasvirta olisikin pieni.

Kun Pass sitten perusti Pass Labsin (Pass Laboratories, Inc) vuonna 1991, alkoi hän
ensitöikseen suunnitella a-luokan transistorivahvistimia, ensiksi yksipuolisia eli single-ended-vahvistimia aktiivikuormalla ilman päätemuuntajia (Pass Zen) ja sitten a-luokan single-ended-push-pull-vahvistimia ohjattavalla aktiivikuormalla, joiden kuormavirta oli selvästi biasvirtaa suurempi (Passin ensimmäiset Aleph- vahvistimet).

A-luokka on edelleen merkittävässä osassa Pass Labsin vahvistimia siksi, että pienentää kytkentäsäröä, madaltaa antoimpedanssia ja kasvattaa vaimennuskerrointa. Suurin ero Pass Labsin a-luokan single-ended (First Watt) ja a- luokan push-pull-vahvistimen (XA-sarja) välillä on, että edellisessä biasvirta määrittää max. lähtövirran, kun taas jälkimmäisessä vahvistin voi tuottaa a-luokassa kaksinkertaisen huipputehon biasvirtaan verrattuna. Niin tai näin, a-luokan biasointi tuottaa aina paljon lämpöä, ja siksi Pass Labsin kaikissa vahvistimissa on suuret jäähdytyselementit.

 

 

Aleph ja FIRST WATT

 

Passin ensimmäinen kaupallinen vahvistin oli kuutionmuotoinen kolmen vahvistusvaiheen Pass Aleph 0 -monopäätevahvistin vuodelta 1992.

Vahvistin noudatti Passin hybriditopologiaa (a-luokan push-pull-lähtöaste on rinnan single-ended lähdön kanssa) ja toimi yksipuolisessa a-luokassa 70 watin nimellisarvoonsa asti (8 ohmiin) ja push-pull-a-luokassa sitä korkeammilla virroilla.

Vuonna 1994 Pass siirtyi Alepheissaan kahteen vahvistusvaiheeseen ja yksipuoliseksi biasoituun pääteasteeseen (esim. 100 watin Aleph 2). Vuonna 1995 ilmestyi ikoninen 30 wattinen Aleph 3, jonka valmistus siirtyi välivaiheiden kautta Nelson Passin 2004 perustamalle First Watt -yhtiölle. Sen puitteissa Pass alkoi suunnitella entistä esoteerisempia pienitehoisia a-luokan vahvistimia, joissa yksittäisten päätelaitteiden suorituskyky korostuisi. Tällaisia ovat triodiputkivahvistimia emuloivat SIT-transkonduktanssivahvistimet (esim. SIT-4), ja toisaalta piiriratkaisultaan yhtä yksinkertaiset, mutta tehokkaammat JFET- vahvistimet hieman erilaisella ääniprofiililla (esim. F7).

 

 

X-Sarja (AB-Luokka)

 

Passin ensimmäinen X-sarjan vahvistin, vuonna 1998 lanseerattu 1000-wattinen (8 ohmiin 0,002 %:n säröllä) X1000 oli toteutettu vain kahdella vahvistusasteella ja 80 tehomosfetilla. X1000 oli Passin ensimmäinen supersymmetriatopologiaa hyödyntävä päätevahvistin: kaksi keskenään sovitettua, balansoitua vahvistinpiiriä tuottaa symmetrisessä ristiinkytkennässä alhaisen särö- ja kohinatason. Menetelmä tarjoaa korkean suorituskyvyn hyvin yksinkertaisilla lineaarisilla piireillä.

X-sarjan nykyvalikoimassa on viisi eritehoista, .8-pävitettyä päätevahvistinta, kolme stereopäätettä (X350.8, X250.8 ja X150.8) ja kaksi monopäätettä (X600.8 ja
X260.8), kaikki rakennettu supersymmetriatopologian ympärille. X-sarjan vahvistimet ovat lähtökohtaisesti ab-luokan push-pull-vahvistimia lähtöasteen isolla tehomosfettipatteristolla, kuitenkin biasoituna tavanomaista syvemmälle a-luokan toiminta-alueelle säröjen hallitsemiseksi ja kaiuttimien paremmaksi ohjaamiseksi. Kullekin pääteasteelle on sille räätälöity suoraan kytketty etupää ja suuri virtalähde.

 

 

XA-Sarja (A-Luokka)

 

Vuonna 2002 Pass Labs toi markkinoille XA-sarjan vahvistimet, joissa se yhdisti X-sarjan supersymmetria- ja Alephin a-luokan topologiat rakentaakseen balansoituja yksipuolisia a-luokan mosfet-päätevahvistimia.

Myöhemmillä päivityksillä on vähennetty säröä ja kohinaa sekä parannettu vahvistimien kykyä suoriutua matalaimpedanssisista kaiutinkuormista.

Supersymmetrian lisäksi XA-vahvistimissa on muun muassa sähkömagneettiselta häiriöltä tehokkaasti suojaava kotelo, suuret virtalähteet nopeasti ja pehmeästi palautuvilla tasasuuntaajilla, tehokkaammilla kohinasuotimilla ja hiljaisemmilla virtamuuntajilla. XA-sarjaan kuuluu kaksi stereopäätevahvistinta (25/30 W) ja neljä monopäätevahvistinta (60 – 200 W) sekä kaksi tinkimätöntä Xs-sarjan huippupäätettä.

Integroidut vahvistimet

Erillislaitteiden lisäksi Pass Labsilla on tarjota kolme eritehoista (25/60/250 W) huippuluokan integroituja vahvistinta niille harrastajille, jotka arvostavat käytön helppoutta ja laitteen monipuolisuutta. Vahvistimissa on ylimitoitetut mosfet-lähtöasteet, huolella testatut, lineaariset topologiat, korkealaatuiset komponentit sekä massiiviset virtalähteet valtavilla jäähdytyselementeillä. Kaiken tämän ansiosta Pass Labsin integroidut vahvistimet tarjoavat samantasoista toiminnan vakautta vaikeillakin kaiutinkuormilla kuin valmistajan päätevahvistimet.

Esivahvistimet, Phono-asteet, Kuulokevahvistimet

Päätevahvistimien lisäksi Pass Labsilta löytyy neljä hiljaista linjaesivahvistinta (XP-12, XP-22, XP-32 ja Xs), kolme suoristuskykyistä phono- esivahvistinta (XP-17, XP-27 ja Xs Phono) ja yksi huipputason kuulokevahvistin (HPA-1).

Esivahvistimien kytkennät juontavat juurensa firman 1990-luvulla ja 2000-luvun alussa kehittämiin esivahvistiminkytkentöihin. Esivahvistimien ääni on dynaaminen ja puhdas, bassolinjat erottuvat selvästi ja tarkasti. Musiikin vivahteet ja yksityiskohdat erottuvat, soittimien äänenväri on luonnollinen ja tilavaikutelma hienostunut.

Steve Guttenbergin videosarja Nelson Passin kanssa
Päivitetään…
  • Ostoskori on tyhjä.